Ce este boala de reflux gastroesofagian? Care sunt principalele simptome și cum este diagnosticată? Explorăm ce teste și proceduri de diagnosticare trebuie efectuate pentru a o recunoaște împreună cu echipa de Chirurgie Generală și de Urgență de la Policlinico San Donato, condusă de Prof. Emanuele Asti.
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE): ce este și când apare?
Expunerea excesivă a esofagului la un mediu acid poate provoca simptome și daune structurale viscerei esofagiene în sine. Pentru a preveni acest lucru, corpul are mai multe mecanisme de protecție, cum ar fi sfincterul esofagian inferior (sfincter intrinsec) și mușchiul diafragmei (sfincter extrinsec). Defectul în unul sau ambele sfinctere, prezența herniei hiatale și mai mulți alți factori pot duce la reflux excesiv, cum ar fi – dacă este cronic – boala de reflux gastroesofagian (BRGE) poate apărea, împiedicând o bună calitate a vieții.
În timp, peretele esofagului poate deveni, de asemenea, deteriorat și poate suferi eroziuni (esofagită) sau o transformare a epiteliului (esofag Barrett). Principalele simptome sunt:
- esofagiene (arsuri retrosternale și regurgitare acidă);
- extra-esofagiene (cum ar fi faringita, răgușeala, tusea): acestea din urmă sunt slab controlate de terapia medicală.
Cum se diagnostichează BRGE: teste și proceduri
Un curs diagnostic complet și corect presupune, în primul rând, completarea unor chestionare de screening, la primirea cărora pacientul este trimis la un prim examen specialist gastroenterologic sau chirurgical general. În timpul examenului, specialistul ia în considerare dacă să prescrie investigații diagnostice. Următoarele sunt principalele proceduri:
- esofagogastroduodenoscopie (EGDS): comun denumită gastroscopie, are ca scop examinarea peretelui esofagului, stomacului și duodenului pentru a diagnostica orice boli gastrointestinale. De asemenea, permite prelevarea de probe utilizând o pensetă pentru biopsie, urmată de analiza histologică;
- radiografia tractului digestiv cu mediu de contrast: permite evaluarea anatomiei tractului digestiv timpuriu și tranzitul mediului de contrast prin organele examinate;
- manometria esofagiană: permite evaluarea motilității esofagiene și funcției sfincterului esofagian prin măsurarea presiunilor în esofag;
- pH-impedancometria esofagiană: permite evaluarea prezenței refluxului gastroesofagian acid și neacid pe parcursul a 24 de ore; de asemenea, ne permite să stabilim dacă există o corelație între simptomele pacientului și orice reflux.
Detaliem, mai jos, fiecare examinare cu experții de la Policlinico San Donato.
Esofagogastroduodenoscopie (EGDS)
EGDS este destinat unei game largi de pacienți: în primul rând, celor care au simptome precum dificultăți la înghițire (disfagie), arsură sau durere retrosternală, regurgitare acidă sau alte simptome potențial atribuibile unor condiții precum refluxul gastroesofagian, gastrita, tumorile sau alte boli esofago-gastrice. Apoi, pacienților cu anemie, sângerare gastrointestinală înaltă suspectată sau boala celiacă suspectată. În cele din urmă, este folosit ca investigație diagnostică înainte de orice operație la joncțiunea esofago-gastrică și ca urmărire la pacienții cu anumite boli precum hernia hiatală și esofagul Barrett.
Pentru a face examinarea mai tolerabilă, pacientul primește anestezie locală în spray și, dacă dorește, sedare intravenoasă. Pacientul rămâne, totuși, conștient pe tot parcursul examenului. La acest punct, examinatorul introduce gastroscopele și vizualizează suprafața tuturor organelor implicate în examinare. Durata examinării este de aproximativ 5 minute.
Pacientul este obligat să postească 6 ore înainte de examinare și să vină la spital însoțit. După sedare intravenoasă, de fapt, pacientul nu poate conduce niciun vehicul pentru următoarele 24 de ore.
Radiografie a tractului digestiv cu mediu de contrast
Radiografia tractului digestiv este destinată în special pacienților cu disfagie (dificultate la înghițire), diverticule esofagiene, tumori, hernii hiatale voluminoase sau folosită ca examinare preoperatorie pentru chirurgia antireflux.
Examinarea constă în efectuarea de radiografii seriale în timp ce pacientul este rugat să bea mediu de contrast. Pacientul este apoi așezat în decubit dorsal și prono pentru a crește puterea diagnostică a metodei. Pacientul este obligat să postească 6 ore înainte de examinare.
Manometria esofagiană și pH-impedancometria esofagiană
Manometria se efectuează la pacienții cu:
- disfagie (dificultate în tranzitul alimentelor) ca examinare de nivel secundar după EGDS sau radiografie cu contrast;
- dureri toracice non-cardiace.
De asemenea, ajută la identificarea cauzei posibilului reflux gastroesofagian, diagnosticul căruia este asigurat de pH-impedancemetrie.
Manometria esofagiană și pH-impedancemetria sunt examinări efectuate în regim ambulatoriu. Nu se administrează sedare, deoarece este necesară cooperarea activă a pacientului. Tubul manometric este introdus pe nas, după anestezie locală cu lidocaină, în poziție semi-șezândă. Pacientul este rugat să înghită câteva înghițituri cu o cantitate mică de apă administrată de operator. La sfârșitul examenului, se efectuează câteva teste provocatoare.
Tubul manometric este apoi îndepărtat și se introduce un tub mai mic. Tubul rămâne în loc timp de 24 de ore, perioadă în care pacientul este rugat să ducă o viață cât mai suprapusă posibil cu cea pe care o trăiește în fiecare zi. După 24 de ore, pacientul se întoarce la ambulator, unde tubul este îndepărtat.
La sfârșitul examinărilor diagnostice, se emite o evaluare generală, în plus față de rapoartele examinărilor individuale, cu care pacientul se întoarce la specialist, fie personal, fie prin teleconsultație, pentru decizia terapeutică.
Traseul activ la Policlinico San Donato
“La Policlinico San Donato, garantăm un program de urmărire pentru a monitoriza în timp simptomele și orice daune mucoase care au apărut atunci când au fost efectuate examinările instrumentale. Experții noștri efectuează, de asemenea, cercetare științifică intensivă concentrată, precis, pe studiul BRGE și herniei hiatale, aderând la studii naționale și internaționale, cu aproximativ 100 de publicații științifice în reviste internaționale”, explică Prof. Emanuele Asti.
Traducerea în română a frazei este: “La Policlinico San Donato există un traseu diagnostic cuprinzător: experții se asigură că pacienții pot beneficia de toate cele 4 proceduri de diagnosticare în doar 48 de ore.