Cistita este o tulburare a vezicii urinare foarte deranjantă, care afectează în principal femeile și poate avea o origine bacteriană. Nu este întotdeauna ușor să o recunoști, așadar este important să te bazezi pe un specialist care va putea recomanda cele mai corecte examene și tratament. Cum se tratează? Poate fi prevenită? L-am întrebat pe Dr. Maurizio Cremona, urolog la Institutul Clinic San Siro și Palazzo della Salute.
Cauzele cistitei
“De natură bacteriană sau non-bacteriană, cistita afectează mai mult femeile decât bărbații, cu un raport de 4 la 1,” explică Dr. Cremona.
Cistita la femei
“La femei, cauza principală este proximitatea meatului uretral (adică canalul de ieșire a urinei) față de mucoasa vaginală (în cazul femeilor) și, de asemenea, față de intestin. Ca urmare, migrația bacteriilor din tractul genital sau intestinal de-a lungul uretrei către vezica urinară poate avea loc cu ușurință. Este mai comună la femei deoarece uretra unei femei măsoară aproximativ 3 cm,” detaliază doctorul.
Cistita la bărbați
“La bărbați, uretra, pe lângă faptul că are o lungime de 12-15 cm, este protejată de sucuri prostatice acide care au o funcție antibacteriană. Acest lucru face mai dificilă instalarea bacteriilor deoarece acestea pornesc din exterior (anus). Pe de altă parte, prostatita este mai probabilă să se dezvolte decât cistita.”
Cauzele cistitei bacteriene
Uneori, cistita bacteriană poate fi legată de reducerea anticorpilor. La femeile cu cistită, s-a demonstrat, de fapt, o reducere a IgA, anticorpi prezenți în vezica urinară. Uneori, bacteriile deosebit de agresive sau răspândite cauzează cistită recurentă.
Obiceiuri rele care promovează cistita
“Obiceiurile rele, cum ar fi golirea infrecventă a vezicii urinare, pot promova acest dezordine: dacă vezica este golită rar, se acumulează multă urină și bacterii, facilitând infecția. Așadar, dimpotrivă, golirea frecventă a vezicii poate fi un mecanism protector; prin urmare, este important să bei multă apă pentru a dilua urina cât mai mult posibil, eliminând bacteriile.
Alți factori nefavorabili includ:
- utilizarea prelungită a lenjeriei intime;
- costumele ude;
- igiena intimă slabă sau necorespunzătoare,” adaugă expertul
Cistita acută și cronică: care sunt diferențele?
Cistita se poate manifesta în două forme:
Acute: este caracteristică pentru că simptomele constau în principal în probleme urinare, în special:
- arsură la urinare,
- nevoia continuă de a goli vezica.
- În cazuri severe, apare și sânge în urină, iar aceasta se numește cistită hemoragică. Este deci un dezordine acută, puternică; în cistita acută, episoadele de febră sunt rare.
Cronic: este dificil de diagnosticat și tratat deoarece nu există schimbări particulare care să o distingă, iar investigații profunde sunt adesea necesare pentru a o diagnostica.
Cistita cronică și depresia: legătura și remedii
Cistita cronică poate fi, de asemenea, provocată de o dispoziție scăzută sau chiar de depresie. În aceste cazuri, terapia se referă la antidepresive, care oferă rezultate excelente; sau un alt tip de terapie constă în instilarea substanțelor, cum ar fi acidul hialuronic, în interiorul vezicii urinare. În cazuri extreme, de asemenea, tratamentul chirurgical poate fi utilizat pentru a crește capacitatea vezicii sau, în cel mai rău caz, îndepărtarea vezicii.
Cauzele cistitei non-bacteriene
Cistita nonbacteriană poate fi cauzată de micete (ciuperci) sau paraziți, dar poate fi, de asemenea, datorată agenților fizici, așa cum se întâmplă, de exemplu, în radioterapie: radiațiile, prin deteriorarea mucoasei vezicii urinare, pot cauza așa-numita cistită actinică sau de radiații.
Totuși, există și cistite non-bacteriene datorate chemoterapeuticelor care sunt administrate în vezică prin instilare (de exemplu, mitomicină, epirubicină); imunoterapeutice, cum ar fi BCG (bacilul Calmette-Guerin), pot provoca, de asemenea, prin iritare, cistită.
Alte tipuri non-bacteriene pot include:
- cistita postcoitală sau de luna de miere, care apare în urma unui act sexual excesiv;
- cistita frigor (sau cistita de frig), care apare datorită temperaturilor prea scăzute care cauzează iritarea vezicii, inflamând-o;
- cistita interstițială, un tip cronic, care include întreaga gamă de simptome ale cistitei clasice, dar are o durată care depășește 6 luni și nu răspunde la tratamentul tradițional, spune Dr. Cremona.
Simptome: cum să distingi cistita de alte tulburări?
Există multă confuzie din partea femeilor în recunoașterea cistitei; prin urmare, prezența problemelor urinare este esențială în ajungerea la acest diagnostic.
Alte tipuri de simptome, cum ar fi disconfortul cu o vezică goală sau dificultatea de a menține o poziție așezată, pot fi urmărite la alte condiții, cum ar fi, de exemplu, hemoroizii și colita cronică sau sindromul intestinului iritabil. SII este ușor și frecvent confundat cu cistita deoarece, pe lângă durerea abdominală aproape de vezică, este însoțit și de urinare frecventă.
Vulvovaginita poate, de asemenea, să imite cistita deoarece provoacă arsură urinară și urinare frecventă. În acest caz, urina trece peste mucoasa vaginală inflamată și provoacă arsură. Din toate acestea, totuși, SII rămâne tulburarea cea mai ușor de confundat cu cistita,” afirmă Dr. Cremona
Urinocultura: primul pas către diagnosticul corect
Testul cel mai adecvat este, în prima instanță, urinocultura. Este important să o efectuezi corect dacă nu vrei să riști rezultate alterate.
Cum să colectezi urina
Într-un borcan steril, care se poate găsi ușor în farmacii, pacientul trebuie să colecteze al doilea jet al primei urine de dimineață; acest lucru se datorează faptului că primul jet îndeplinește funcția de „curățare” a căii de orice bacterii care ar putea contamina lichidul.
Alte examinări
“În formele mai importante de cistită,” explică medicul, “cum ar fi cistita hemoragică, se poate investiga mai departe cu examinări suplimentare, cum ar fi cistoscopia ambulatorie; aceasta permite observarea dacă există schimbări ale pereților, dacă vezica este dilatată și dacă nu se golește complet.
Ecografia vezicii urinare, un examen foarte simplu, permite de asemenea detectarea oricăror probleme ale vezicii urinare care ar putea facilita apariția cistitei. Cistita interstițială, pe de altă parte, pentru a fi investigată, necesită cistoscopii cu biopsii pentru a detecta anumite schimbări tipice acestei forme de cistită.
Tratament
Dacă rezultatele testelor arată o valoare de la 100.000 CFU/ml în sus, se poate vorbi despre o infecție.
“De obicei, se prescriu antibiotice cu spectru larg, dar dacă cistita nu se vindecă, la acel moment se folosește un antibiogram (ABG). În acest caz, bacteriile sunt comparate cu diferitele antibiotice. Bacteria poate fi, de fapt, rezistentă sau sensibilă la acel tip de antibiotic, astfel încât se poate alege medicamentul cel mai potrivit”, conchide Dr. Cremona.
Remedii și sfaturi utile pentru un bun control al vezicii urinare
Următoarele remedii pot fi luate pentru a limita cistita:
– bea cel puțin 1,5-2 litri de lichide zilnic (apă, ceai de plante, ceai de mușețel). Dacă bei mult, urina ta va deveni foarte deschisă la culoare, aproape transparentă;
– consumă multe fructe și legume deoarece acestea cresc producția de urină;
– respectă o igienă adecvată care evită folosirea de detergenți intimi excesiv de agresivi care pot altera apărările naturale. Mai bine să folosești săpun blând, cum ar fi cel folosit pentru copii, clătind cu multă apă;
– folosește lenjerie din țesături naturale (de exemplu, bumbac), evitând materialele sintetice care ar putea crea iritații;
– sunt de asemenea utile suplimentele alimentare, cum ar fi cele cu afine, care sunt adevărate antiinflamatoare naturale ce pot ajuta la menținerea curățeniei tractului urinar;
– menține o activitate sexuală sănătoasă și sigură.