În timpul somnului pe timp de noapte și la trezire, se poate experimenta o senzație neplăcută de furnicături și amorțeală, cu pierderea senzației, în una sau ambele mâini. Care ar putea fi cauzele acestui fenomen și cum să-l abordăm? L-am întrebat pe Dr. Loris Pegoli, specialist în chirurgia mâinii la Casa di Cura La Madonnina, să explice.
De ce degetele de la mână amorțesc noaptea?
Senzația de furnicături și amorțeală noaptea în degetele uneia sau ambelor mâini poate fi determinată de diverse cauze, dar în general indică o compresiune a nervilor, care sunt structurile responsabile pentru transmiterea informațiilor senzoriale și motorii către creier și invers.
Această compresiune poate să apară din mai multe motive, cum ar fi:
– herniile cervicale, care comprimă nervul la ieșirea din măduva spinării;
– chisturile sinoviale, chisturi care apar în mână, în special pe încheietura mâinii, care pot ajunge să strângă structurile nervoase din aceasta;
– postura incorectă pe parcursul zilei sau în repaus;
– efort intens și prelungit pe parcursul zilei sau munca care solicită continuu tendoanele mâinii și încheieturii, provocând tendinită, cum ar fi, de exemplu, scrierea la calculator;
– sindromul de tunel carpian: aceasta este principala cauză, mai ales dacă primele 3 degete (degetul mare, arătătorul, mijlociul și jumătate din degetul inelar) își pierd senzația. Acest sindrom generează o compresiune la unul dintre cei 3 nervi principali ai brațului: nervul median, în trecerea sa prin canalul îngust la nivelul încheieturii mâinii numit, precis, „tunel carpian”.
De ce noaptea?
Senzația de comprimare a structurilor nervoase poate fi exacerbată în timpul orelor nocturne deoarece:
– starea de repaus din cauza gravitației creează de asemenea stază de fluide, care poate comprima mai mult nervul în unele cazuri;
– în timpul odihnei, unele poziții pot strânge nervul.
“În stadiile incipiente ale sindromului de tunel carpian, furnicăturile apar mai ales noaptea, dar pe măsură ce condiția progresează, acestea apar și pe parcursul zilei, afectând eventual mușchii și ducând la probleme mai complexe,” explică Dr. Pegoli.
Cine este afectat?
Compresiunea care afectează unul sau mai mulți nervi poate afecta pe oricine, în special pe cei care sunt în ocupații care pun mult stres pe mână și structurile sale. Femeile peste 40 de ani, apoi, sunt mult mai predispuse decât bărbații să dezvolte sindromul de tunel carpian, din cauze care încă nu sunt pe deplin cunoscute.
Când să mergi la doctor?
Ar trebui să consulți întotdeauna medicul pentru o evaluare a stării tale de sănătate dacă simptomatologia amorțelii nocturne apare în mod consistent sau continuu.
Nervul care rămâne comprimat pentru mult timp, de fapt, nu primește o vascularizație adecvată și suferă o degenerare progresivă și moarte, care, dacă este intervenită într-un stadiu prea târziu, poate cauza subiectului să sufere chiar și pierderea permanentă a senzației și forței.
Cu examinare vizuală și obiectivă, specialistul va proceda la analizarea zonei de interes prescriind electromiografia, care va oferi un diagnostic definitiv și va măsura gradul de suferință al nervului (nervilor), dacă există. Electromiografia efectuată de neurolog va evalua, de fapt:
– conducerea nervoasă (electroneurografia), prin intermediul unor electrozi de suprafață;
– activitatea musculară, prin intermediul electrozilor cu ac plasați subcutanat.
Remedii pentru furnicături și amorțeală în mâini
În funcție de cauza declanșatoare, unele trucuri pot ajuta la reducerea parțială a senzației de adormire în mână, cum ar fi:
– saltea și pernă care pot oferi confortul și suportul necesar pentru corp precum și pentru coloana vertebrală;
– dormi într-o poziție adecvată: evită să te odihnești cu mâinile sub pernă, cu încheieturile îndoite sau cu brațele ridicate deasupra capului;
– încearcă să odihnești mâna și structurile nervoase pe parcursul zilei și să nu le supraîncarci cât mai mult posibil.
Terapie conservatoare
Dacă suferința nervului este într-un stadiu incipient, medicul poate proceda prescriind terapie conservatoare folosind:
– orteza de încheietura mâinii pe timp de noapte, personalizată și realizată de terapeuți manuali, care poate menține membrul într-o poziție neutră;
– medicamente neurotrofice, care îmbunătățesc funcția celulelor din sistemul nervos;
– fizioterapie cu posibila utilizare a echipamentelor de asemenea pentru a ajuta cu durerea percepută
Intervenție chirurgicală
În cazurile în care compresiunea structurii nervoase nu poate fi gestionată cu terapii conservatoare, s-ar putea să fie necesară în cele din urmă intervenția chirurgicală.
În ceea ce privește, de exemplu, hernia cervicală, în funcție de locația sa, neurochirurgul are la dispoziție diverse tehnici cu o abordare chirurgicală care poate fi anterioară sau posterioară, în timp ce chirurgul de mână poate aborda problemele la încheietura mâinii.
Tehnica microchirurgicală endoscopică, de exemplu, merge să elimine compresiunea exercitată de hernie fără a demola sau a deteriora părți ale coloanei vertebrale, cu timpi de recuperare rapizi și fără imobilizare. De obicei, a doua zi după operație, pacientul poate fi deja externat și se poate întoarce la rutina sa zilnică.
În ceea ce privește tunelul carpian, însă, o procedură endoscopică efectuată cu o mică cameră trecută printr-o mini-incizie de aproximativ 5 mm permite chirurgului de mână să elibereze nervul cu doar câteva picături de anestezie locală la încheietura mâinii și fără suturi.
Mobilizarea încheieturii mâinii și a degetelor și întoarcerea la viața de zi cu zi sunt imediate, atât de mult încât pacientul poate folosi mâinile sale chiar în aceeași zi a operației și poate începe să conducă a doua zi.